Ondersteuning tijdens je zwangerschap

Geboorteplan en/of kraamplan schrijven

Tijdens je zwangerschap bereid je je voor op de baring. De geboorte van jouw kindje(s) gebeurt het liefst op de plek waar jij je het meest veilig voelt en omringd door de mensen waar bij jij je veilig voelt. Om te onderzoeken welke plek en welke mensen dit zijn en wat jouw wensen zijn rondom de geboorte en de kraamtijd kun je een geboorteplan en/ of een kraamplan schrijven. Hierin kan je jouw wensen aangeven. Door dit op te schrijven geef je duidelijkheid aan jouw omgeving, zij kunnen jouw wensen inzien.. maar dat niet alleen, je geeft jezelf ook duidelijkheid. Door er van te voren al over na te denken wordt je niet overrompeld door een vraag terwijl je bijvoorbeeld druk bezig bent je weeën op te vangen, je kan de juiste voorbereidingen treffen zodat je wensen zo goed mogelijk waar te maken zijn en je staat steviger in jouw proces. Natuurlijk is het geboorteplan geen vastgezet reglement, er moet altijd met jou overlegd worden, je mag altijd van je eigen plan afwijken en geboorte is een natuurlijk proces dus controle er over zullen we nooit krijgen. Het is wel een fijne verdieping en een basis waar vanuit jij kan werken. Ik ondersteun je hierbij graag, ik vul aan waar je misschien nog niet aan gedacht had en maak je wegwijs in de mogelijkheden. Stuur me gerust een bericht of bel me.

Rituelen

“Een ritueel is een opeenvolging van handelingen in een bepaalde volgorde op een welbepaalde plaats. In onze drukke 24-uurs maatschappij is ‘het ritueel’ een mooie, heilzame tegenbeweging die ervoor zorgt dat we terug keren naar onze basis. Iets wat nodig is bij ingrijpende gebeurtenissen zoals zwangerschap, geboorte maar ook sterven. Rituelen helpen ons te verbinden met wat er is, maken zichtbaar en dragen daarmee bij aan ons gevoelsleven en de fundering daarvan.“

 

Motherblessing

Waarschijnlijk weet je wat een babyshower is, grote kans dat je er bij één aanwezig bent geweest. Maar er is ook een andere prachtige traditie die steeds bekender begint te worden Motherblessing, een zegening voor de moeder. Het stamt af van de Blessingway van de Navajo, een ceremonie waarbij de overgang naar het moederschap wordt gevierd.

In tegenstelling tot de babyshower, waar de cadeautjes voor de baby centraal staan, gaat het bij de Motherblessing om het verzorgen en verwennen van de aanstaande moeder en het vieren van het moederschap.
Een Motherblessing gaat over het verzorgen van de moeder, haar vullen met liefde en vertrouwen terwijl ze wacht op de aanstaande geboorte van haar kind.
Een vrouw die veel liefde ontvangt heeft meer liefde te geven, en er is niets fijner en liefdevoller dan een cirkel vol liefhebbende vrouwen om dat heerlijke hormoon, oxytocine, te laten vloeien. Een Motherblessing is een prachtige en unieke manier om de aanstaande moeder te eren, tijd met haar door te brengen, verhalen te delen, angst te lossen en vertrouwen en kracht te geven.

Wat gebeurd er tijdens een Mother Blessing? Het begint met een cirkel van vrouwen die dicht bij je staan, vrouwen die je vertrouwd en waardeert. Dit kunnen je (schoon)moeder, zussen, tantes, dochters, beste vriendinnen, mentoren of andere bijzonder vrouwen zijn.
De blessing helpt jou als aanstaande moeder je voor te bereiden op de geboorte, emotioneel, spiritueel en mentaal, voor die belangrijke nieuwe rol van moeder.
Je voelt je omringd, gedragen en geliefd door de vrouwen die jij lief hebt en respecteert. Een geweldige manier om blokkades die je wellicht voelt te laten gaan en om dat wat komen gaat te koesteren en omarmen.
Om van andere vrouwen hun geboorteverhaal te mogen horen in een cirkel kan heel verrassend en verbindend zijn. Een blessing kan heel sterkend en bekrachtigend zijn. Het maakt niet uit welk geloof jij of je naasten hebben, de blessing eert alle geloven.

In de Motherblessing zijn een aantal onderdelen

De entree: De ruimte wordt mooi gemaakt, versierd met bloemen en/of slingers, dit kan helemaal naar eigen wens ingevuld worden. Er zijn fijne zitplekken in een cirkel. Voordat de gasten binnenkomen wordt hun gevraagd hun dagelijkse beslommeringen en eventuele negatieve energie buiten te laten bij de deur. Dit deel kun je op vele verschillende manieren invullen, door te smudgen met salie of door te wassen met lekker geurend water of door een rust moment in te lassen voor dat de gast naar binnen gaat. Wat voor jou goed voelt. Eenmaal in de cirkel stelt iedere vrouw zich kort voor. Vervolgens begint jouw verhaal. Waarom je deze ceremonie wenste, wat je droom is, hoe je zwangerschap is, wat je mogelijke angsten of blokkades zijn en je wensen.

Het verbinden: Iedere vrouw heeft iets voor jou meegebracht. Dit kan een kraal zijn of een kaartje met een wens daarop. Van tevoren bespreken wij wat jij graag zou willen. De kralen kunnen samen geregen worden tot een ketting, deze ketting en iedere kraal zal je tijdens het baren en de kraamtijd herinneren aan je verbinding met de vrouwen die om je heen staan. Afhankelijk van de tijd kunnen er ook kaartjes of vlaggetjes gemaakt worden met affirmaties of wensen. Deze kun je ophangen rond de plek waar je gaat baren en later kun je ze bundelen in een mooi herinneringsboekje of een quilt.

Het delen en ondersteunen: Na deze prachtige verbinding kan er gedeeld worden. Meegebracht eten kan gedeeld worden (of het verzorgde eten kan gedeeld worden). Maar ook bekrachtigende ervaringen van vrouwen rondom je mogen gedeeld worden. Ondersteunende woorden, wensen en dromen mogen uitgesproken worden. Ook kan er gemasseerd worden, een fijn voetenbadje voor jou als aanstaande moeder, omhelzing door de vrouwen of iets anders wat jij heel prettig zou vinden.

De afsluiting: De cirkel wordt afgesloten. Dit kan op allerlei manieren.. het kan door in de cirkel te staan en elkaars hand vast te houden en elkaar een woord door te geven. Het kan door een draadceremonie waarbij een draad verbonden wordt met alle aanwezige vrouwen, maar het mag ook iets anders zijn wat jezelf in gedachten hebt. Je kan er ook voor kiezen de vrouwen een klein geschenk mee te geven.

Het geheel kun je op allerlei manieren aanvullen en invullen. Je kunt ook denken aan een mooie buikschildering, een hennaschildering, een fijne massage, bloemenkrans voor in je haren, mooie foto’s maken van jou als aanstaande moeder omringd door de vrouwen die je liefhebt, steentjes met een krachtig woord, vilten van babyslofjes of geboortevlaggetjes, een mooi lint om de buik waarin knopen worden gelegd met wensen die je kunt ontknopen tijdens de baring om de wensen uit te laten komen, intekenen op de mealtrain voor de kraamtijd zodat je iedere dag een verse maaltijd ontvangt, buikdansen, meditatie, gipsbuik versieren, een klein boompje waar wensen in worden gehangen, een quilt maken…

Waar het om draait is dat jij je gedragen voelt door jouw netwerk, jouw cirkel van vrouwen. Deze heb je ook nodig in je postpartum tijd om je te helpen met je huishouden draaiende te houden, je te ondersteunen met maaltijden, je andere kinderen te vermaken zodat jij even kan rusten of om even je kindje vast te houden zodat je rustig kan douchen. De blessing zal jou verbinden met hun maar ook hun met jou en onderling ook met elkaar. Het zal je verbazen wat de vrouwen om je heen met je willen delen, de mooiste verhalen komen los in een vertrouwde cirkel.

Wil jij ook een Motherblessing, wil je dat iemand dit voor je organiseert of wil je dit een vriendin cadeau doen? Stuur me dan een bericht of bel me. Samen maken we er een hele bijzondere dag van waar je nog lang van mag nagenieten.