Ik ben Justina de Haan, mem van Fiora (2014) en ⭐Sindre (2021).

Opgroeiend op het Friese platteland in een klein dorpje op de boerderij, wilde ik verpleegkundige worden op de kraamafdeling. Het leek me zo prachtig kleine baby’s te mogen verzorgen. Maar de opleiding verpleging paste mij niet, ik koos voor Sociaal Pedagogisch Werk met de richting activiteitenbegeleiding. Deze studie rondde ik af maar ik voelde me nog niet in staat dit werk te doen. Mijn rugzak voelde nog niet voldoende gevuld…

Een paar jaar later vulde ik mijn fysieke rugzak om helemaal in mijn eentje 2,5 maand rond te trekken in Australië, van Darwin naar het meest westelijke eiland (Dirk Hartog) door naar Perth, om vervolgens te vliegen naar Uluru en weer terug naar Darwin. Wat een ervaring, ongelofelijk.. Ik moest dit zelf doen en ik heb het gedaan!

Mijn volgende grote reis werd een prachtige oerervaring waarbij ik mijn lijf helemaal kon volgen. Het baren van onze dochter na een fijne zwangerschap. In deze zwangerschap kozen wij voor liefde en vertrouwen.. we lieten angsten achter ons en vulden ons met veel nieuwe informatie. De kraamtijd was een pittige ervaring, borstvoeding kwam moeizaam op gang en mijn lichaam had echt tijd nodig om te herstellen.

Ik ontdekte na dit alles ook dat ik helemaal niet voorbereid was op ouderschap, op die tijd alleen met je hormonen, je veranderende lijf, je kleine hulpeloze wezentje, al de adviezen en meningen. Ik had veel gelezen in de zwangerschap maar toch voelde ik me alleen en onwetend. Na het kraamverlof moest ik weer aan het werk, wat mij zeer deed. Ik zat huilend op mijn werk. Ik besefte; dit past niet meer bij mij. Ik verminderde flink in het aantal arbeidsuren en nam veel ouderschapsverlof op. Ondertussen begon ik online veel ondersteuning te geven aan vrouwen die zwanger waren of net moeder waren geworden. Mijn netwerk groeide heel snel. En….dit voelde goed!

Ik startte een vrouwencirkel, maakte een doorstart met het borstvoedingscafé in Leeuwarden en zette een natuurlijk ouderschapscafé op. Ik organiseerde workshops en cursussen rondom zwangerschap, geboorte en ouderschap met de nadruk op eigen kracht en intuïtie. In februari 2016 begon ik aan de opleiding tot doula bij JJ Doula training in Amsterdam; wat een ervaring, wat een kennis en wat een warm nest. Ik bloeide op en kort daarna zei ik mijn kantoor baan vaarwel.

Vanaf dat moment was ik Doula; ik ondersteunde en begeleide vanuit mijn hart de zwangere vrouw en haar gezin.

Al snel volgde de Spinning Babies training van Jennifer Walker, de online Sacred Postpartum training, de postpartum training van Angelina Miranda Martinez en de workshop placenta capsuleren en sluitingsritueel van Mirjam Heemskerk. De postnatal doula training van GuruJagat Kaur en de placenta training van IPPA (International placenta and postpartum association) volgde ik eind 2016. 

Langzaam maar zeker verschoof mijn ondersteuning meer richting de kraamtijd en dan met name het masseren van vrouwen thuis in hun kraamtijd. Heerlijk om de kersverse moeders van de nodige ontspanning te voorzien. Ik volgde de opleiding van Mirjam Heemskerk voor Postpartummassage therapeut en verdiepte daarmee nog verder mijn kennis en kunde. 

De sessies werden steeds completer. Ik voorzag de moeders van advies over borstvoeding, luisterde naar geboorteverhalen, ondersteunde ze bij het ouderschap en alles wat daarbij komt kijken. Vrouwen namen weken of maanden later nog contact met mij op omdat ze ergens tegen aan liepen in het opvoeden, in hun relatie of in zichzelf. 

De rode draad in mijn werk is altijd geweest om de vrouw haar eigen pad te laten bewandelen in haar eigen kracht. En om contact te kunnen maken met haar eigen kracht heeft ze verbinding nodig met haar bekkengebied. En daarvoor kan Holistische Bekkentherapie een prachtige vorm zijn. Holistische Bekkentherapie is een zachte behandelmethode waarbij wordt uitgegaan van Embodied Consent, vrij vertaald “belichaamde toestemming”. Dit betekent dat de vrouw ten alle tijde de leiding heeft over welke handelingen worden uitgevoerd. 

Om werkelijk je eigen pad te kunnen bewandelen is het goed om inzicht te krijgen in dat wat je hebt overgenomen vanuit je familielijn. De sessies zijn daarom aangevuld met systemisch werk en familieopstellingen. 

Kernwoorden die bij mij passen zijn: Intuïtief, rustig, warm, zachtheid, nuchter, verbonden, open, sterk.

 

Upload Image...