Ik ben Justina de Haan, mem van Fiora (2014).

Opgroeiend op het Friese platteland in een klein dorpje op de boerderij, wilde ik verpleegkundige worden op de kraamafdeling. Het leek me zo prachtig kleine baby’s te mogen verzorgen. Maar de opleiding verpleging paste mij niet, ik koos voor Sociaal Pedagogisch Werk met de richting activiteitenbegeleiding. Deze studie rondde ik af maar ik voelde me nog niet in staat dit werk te doen. Mijn rugzak voelde nog niet voldoende gevuld…

Een paar jaar later vulde ik mijn fysieke rugzak om helemaal in mijn eentje 2,5 maand rond te trekken in Australië, van Darwin naar het meest westelijke eiland (Dirk Hartog) door naar Perth, om vervolgens te vliegen naar Uluru en weer terug naar Darwin. Wat een ervaring, ongelofelijk..Ik moest dit zelf doen en ik heb het gedaan!


Mijn volgende grote reis werd een prachtige oerervaring waarbij ik mijn lijf helemaal kon volgen. Het baren van onze dochter na een fijne zwangerschap. In deze zwangerschap kozen wij voor liefde en vertrouwen.. we lieten angsten achter ons en vulden ons met veel nieuwe informatie. De kraamtijd was een pittige ervaring, borstvoeding kwam moeizaam op gang en mijn lichaam had echt tijd nodig om te herstellen.

Ik ontdekte na dit alles ook dat ik helemaal niet voorbereid was op ouderschap, op die tijd alleen met je hormonen, je veranderende lijf, je kleine hulpeloze wezentje, al de adviezen en meningen. Ik had veel gelezen in de zwangerschap maar toch voelde ik me alleen en onwetend. Na het kraamverlof moest ik weer aan het werk, wat mij zeer deed. Ik zat huilend op mijn werk. Ik besefte; dit past niet meer bij mij. Ik verminderde flink in het aantal arbeidsuren en nam veel ouderschapsverlof op. Ondertussen begon ik online veel ondersteuning te geven aan vrouwen die zwanger waren of net moeder waren geworden. Mijn netwerk groeide heel snel. En….dit voelde goed!

Ik startte een vrouwencirkel, maakte een doorstart met het borstvoedingscafé in Leeuwarden en zette een natuurlijk ouderschapscafé op. Ik organiseerde workshops en cursussen rondom zwangerschap, geboorte en ouderschap met de nadruk op eigen kracht en intuïtie. In februari 2016 begon ik aan de opleiding tot doula bij JJ Doula training in Amsterdam; wat een ervaring, wat een kennis en wat een warm nest. Ik bloeide op en kort daarna zei ik mijn kantoor baan vaarwel.

Vanaf dat moment ben ik Doula; ik ondersteun en begeleid vanuit mijn hart de zwangere vrouw en haar gezin.

Al snel volgde de Spinning Babies training van Jennifer Walker, de online Sacred Postpartum training, de postpartum training van Angelina Miranda Martinez en de workshop placenta capsuleren en sluitingsritueel van Mirjam Heemskerk. De postnatal helper training van GuruJagat Kaur en de placenta training van IPPA (International placenta and postpartum association) volgde ik eind 2016. En ik zal me blijven ontwikkelen.

Kernwoorden die bij mij passen zijn: Intuïtief, rustig, warm, zachtheid, nuchter, verbonden, open, sterk, .

 

Upload Image...