Ondersteuning na de geboorte

Rituelen

“Een ritueel is een opeenvolging van handelingen in een bepaalde volgorde op een welbepaalde plaats. In onze drukke 24-uurs maatschappij is ‘het ritueel’ een mooie, heilzame tegenbeweging die ervoor zorgt dat we terug keren naar onze basis. Iets wat nodig is bij ingrijpende gebeurtenissen zoals zwangerschap, geboorte maar ook sterven. Rituelen helpen ons te verbinden met wat er is, maken zichtbaar en dragen daarmee bij aan ons gevoelsleven en de fundering daarvan.“

 

Rebozo sluitingsritueel

Vanuit delen, aanraking, warmte en omwikkeling jezelf terug vinden

Een sluitingsritueel is een prachtige vorm van liefdevolle aandacht ontvangen. Het ritueel wordt gebruikt om een periode af te sluiten en weer te openen voor het nieuwe. Het is van oorsprong een moment van eer aan de (nieuwe) moeder en de geboorte. In Mexico wordt een moeder 40 dagen helemaal verzorgd, zodat zij zich volledig op het verzorgen van haar baby kan richten. Na deze 40 dagen ontvangt ze het ritueel als overgang, waarna ze weer opent voor de buitenwereld. Meestal wordt dit ritueel vanaf 40 dagen na een geboorte (na de kraamtijd) uitgevoerd, maar het kan ook heel goed bij verschillende andere overgangssituaties. Ook voor gebeurtenissen van jaren geleden kan het ritueel heel goed worden gebruikt.

Na een miskraam, heftige of traumatische geboorte of geboorte waarbij het kindje is overleden kan het ritueel heel helend zijn. Al onze ervaringen laten sporen na in het lichaam. Opgeslagen spanning en verdriet kunnen in een liefdevolle bedding de ruimte krijgen om (weer) te gaan stromen.

Het sluitingsritueel duurt zo’n 3-4 uur en bestaat uit:

Aandacht voor je gedachten: een moment waarin jij je verhaal kunt delen, een intentie kunt formuleren en kunt uitspreken wat jij wilt en verwacht

Aandacht voor het hele lichaam: door een liefdevolle 4-handenmassage kom je meer in contact met je lichaam. Het overgeven aan ontspanning en ontvangen begint.

Opwarming: je stapt in een heerlijke cocon boven een yonisteam met zorgvuldig geselecteerde kruiden. Dit brengt de doorstroming op gang en is het begin van de reiniging. 

Na de yonisteam wordt je ondergestopt onder dekens. De warmte die nog in je lichaam zit zorgt voor een diepe reiniging door het verder opwarmen onder de dekens. Hierbij kan ook een meditatie worden ingezet, waarbij je aandacht geeft aan je lichaam en in het bijzonder je baarmoeder die zo hard heeft gewerkt.

De laatste stap is de sluiting van het lichaam. Dit gebeurd door het in 7 stappen strak inwikkelen in rebozodoeken. Je ervaart de grenzen van je lichaam weer duidelijk.

Tijdens het ritueel wordt speciaal geselecteerde kruidenthee gedronken die verwarmend en zuiverend werkt.

Het is bij ons mogelijk om het ritueel vooraf samen af te stemmen op jouw wensen. Je kunt bijvoorbeeld items meenemen voor op een altaar, we kunnen een meditatie maken speciaal op jou afgestemd, je kan een brief schrijven, voorlezen en verbranden (vuur transformeert), of vooraf een kundalini shake doen. Ook kan het ritueel desgewenst worden gecombineerd met (elementen uit) de Rite of the Womb.

Het is ook mogelijk om voor jou belangrijke personen aanwezig te laten zijn bij (delen van) het ritueel. Tussendoor is er desgewenst ruimte om te voeden. Als je je baby mee wilt nemen, zorg dan dat er een vertrouwd iemand is die voor je baby kan zorgen, zodat jij zo min mogelijk wordt afgeleid.

Praktische informatie

Het ritueel wordt bij voorkeur bij ons in de Yurt aangeboden. Een prachtige yurt, die zich uitstekend leent voor het ritueel. Veel vrouwen zijn geneigd snel in de rol van gastvrouw te stappen. Ontvangen is een heel belangrijk onderdeel van het ritueel. Door naar een locatie toe te gaan hoef je nergens voor te zorgen, behalve voor jezelf. Tussendoor kan er uiteraard gevoed worden. Mocht je toch liever het ritueel bij je thuis of op een andere locatie ontvangen dan is dit in overleg mogelijk.

Het ritueel neemt in ieder geval 3 uren in beslag, meestal iets meer. Ik begeleid jou samen met nog een ritueelbegeleidster, dit kan ook jouw Doula zijn. Tijdens het ritueel zorg ik voor lekkere hapjes, voldoende drinken, heerlijke geurende bloemen en kruiden en een lichte lunch. 

De kosten van het ritueel zijn €585,-. Dit is exclusief reiskosten als het op een andere locatie is en exclusief eventuele extra begeleiding vooraf. Mocht je dit niet (in 1x) kunnen dragen dan kunnen we kijken naar mogelijkheden.

De kosten voor extra begeleiding vooraf of als onderdeel van een verwerkingsproces worden apart berekend en zijn afhankelijk van de tijd en eventuele extra middelen die nodig zijn.

 

Jouw placenta

Kracht en energie van het meest unieke orgaan

Een heel bijzonder orgaan, vol met hormonen en voedingsstoffen. De verbinding tussen jou en je kindje. Het orgaan waardoor je kindje wordt gevoed en waar jij na de geboorte wellicht net die extra ondersteuning van kan gebruiken.

Je kunt de placenta laten capsuleren (rauw of gestoomd) en deze capsules innemen. Er kan een tinctuur (stukje in alcohol) gemaakt worden die je lang kan bewaren. Maar je kunt de placenta ook rauw consumeren in bijvoorbeeld een smoothie voor een snelle boost. Daarnaast kan ik een mooie print op papier maken en een keepsake van de navelstreng.

“Wat zou je ervan zeggen als iemand je vertelde dat er een supplement is dat postnatale depressie kan voorkomen, ervoor zorgt dat je volop borstvoeding voor je nieuwe baby aanmaakt, je herstel na de bevalling kan versnellen, je energie geeft, je bloed- en ijzertekort aanvult, en jou en je baby precies de juiste hormonale ondersteuning geeft die zo nodig zijn de eerste maanden na je bevalling? Zou je willen weten wat dat is? Welnu, bijna elke moeder heeft de mogelijkheid om een geweldige postnatale periode door te maken door het gebruik van één zeer toegankelijk hulpmiddel. De placenta!” ~Jennifer West

Even de voordelen op een rijtje:

*Vermindering van de kans op postpartum depressie en angst

*Verhoogde effectiviteit van moeder-kind hechting

*Vermindering van postpartum bloedingen

*Toename van je melkproductie

*Vermindert pijn na de geboorte

*Je Hormoonspiegel komt meer in balans

*Ijzerniveau wordt snel aangevuld

*Je hebt meer energie

*Helpt je baarmoeder sneller samentrekken naar normale stand

Het is geen garantie dat je dit allemaal zo zult ervaren. Het is net als met ieder ander voedingssupplement; er is bekend welke voordelen het voor veel vrouwen heeft. Probeer te voelen welke voordelen dit voor jou kan hebben en of deze methode bij je past.

 

Verschillende bereidingsmethoden

RAUW

Bij het prepareren van de rauwe placenta blijven voedingsstoffen en hormonen beter bewaard. De pillen die op deze manier zijn bereid kunnen je een grotere energie boost geven dan gestoomd bereide capsules, waardoor je soms al teveel gaat doen in je postpartum tijd. Rem jezelf dan echt een beetje af! De opbrengst van het aantal capsules is groter, dus je kunt langer met je capsules doen en je hebt er per dag minder van nodig.

Vrouwen die hormoongevoelig zijn of een geschiedenis hebben van angst, depressie, moodswings of slapeloosheid kunnen te sterk reageren op rauwe capsules. Dan raad ik deze methode af.

In een aantal gevallen zal deze methode niet veilig zijn en neem ik de beslissing je placenta te stomen. Dit laat ik je van tevoren weten!

Als je voor deze bereiding kiest is het belangrijk de placenta binnen 24 uur te prepareren!

 

GESTOOMD

Bereiden via de stoom-methode zou het voor de moeder makkelijker maken het aanwezige ijzer op te nemen. Capsules met gestoomde placenta werken meer als een levenselixer, het verwarmt en helpt de baarmoeder helen.

 

MIX VAN RAUW & GESTOOMD

De helft van je placenta wordt bereid volgens de rauwe methode, de andere helft volgens de gestoomde werkwijze. Zo heb je de voordelen van beide! Hou er wel rekening mee dat als je genoemde gevoeligheden hebt als hierboven genoemd bij de rauwe preparatie, je hierop kunt reageren! Bereiden moet ook weer binnen 24 uur na de bevalling plaatsvinden.

PLACENTE SMOOTHIE

Een power boost voor jou na de bevalling! Om je gelijk energie te geven en bij te komen van je enorme inspanning en geleverde prestatie.

Een stukje van je rauwe placenta wordt gemengd met bijvoorbeeld rood fruit, kokosmelk/yoghurt, banaan hierdoor voel je een enorme boost.

 • Geeft onmiddellijk een enorme energie boost
 • Geeft het lichaam meteen een aanvulling in vitaminen en voedingsstoffen
 • Aanzienlijke vermindering van bloedverlies
 • Nodigt het lichaam uit om snel te genezen

PLACENTA BALSEM

Balsem van gedroogde placenta en biologische bijenwas en natuurlijke oliën

Je kunt de balsem gebruiken bij:

 • Wondgenezing bij een keizersnede ( wacht tot de wond dicht is)
 • Wondgenezing bij een perineum litteken( uitscheuren of knip, wacht tot de hechtingen zijn verwijderd)
 • Luieruitslag
 • Eczeem
 • Droge plekjes
 • Tepelkloven

 

Tarieven

De prijzen zijn incl 21% btw en exclusief reiskosten

 • Placenta capsuleren rauw, gestoomd, half-half   €135,-
 • Placenta tinctuur ​100ml  €25,-
 • Placenta balsem 50ml   €40,-
 • Placenta smoothie   €35,-

 

Benkung Bellybinding

het omwikkelen van je buik na de bevalling

Bij Bellybinding wordt je buik/onderlichaam ingebonden met een 16 meter lange doek. Deze doek kan precies op jouw lichaam worden afgesteld waardoor het precies de juiste ondersteuning en druk geeft zodat je lichaam de ruimte krijgt om te herstellen. Want laten we eerlijk zijn, zwanger zijn en bevallen is best een aanslag op je lichaam. Je buik rekt op, sommige spieren krijgen extra te dragen, sommige spieren gaan aan de kant voor de baarmoeder, je organen verplaatsen allemaal naar boven en opzij… alles om ruimte te geven aan je kindje. En tijdens de baring ontstaat er dan ineens een ruimte in je buik, de organen mogen weer terug op hun oorspronkelijke plek net als de spieren.

Om deze bijzonder transitie te ondersteunen kun je een bind dragen. Deze bind zorgt er voor dat je buikspieren weer naar elkaar toe komen, het zorgt voor warmte wat de doorbloeding stimuleert, je organen worden terug geduwd naar hun oorspronkelijke plek, je hebt letterlijk steun en gaat daardoor ook een mooie rechte houding aannemen wat veel rugpijn kan voorkomen en als laatste zorgt het ook voor een energetische afsluiting zodat je niet zo open staat voor al die prikkels. Het kwetsbare wordt omwikkelt.

Ik bied een Benkung Bellybind sessie bij jou thuis aan zodra dit voor jou passend is in je kraamtijd (40 dagen). De sessie kost €75,-  (exclusief reiskosten a 0,29 per kilometer). Tijdens deze sessie bind ik de doek om je buik, maar ik leer het je ook om het zelf te doen. Zodat je het voor langere tijd kan gebruiken. Je kunt zelf een doek naar wens laten maken voor €60,-.

Wil je een Benkung Bellybinding aanvragen of een doek aanschaffen. Stuur mij een berichtje via de contactpagina of bel mij op 06 2720 5702.