Mijn ervaring met Justina de Haanl als mijn doula

Mama van M 23-7-2016

De ontmoeting

Via de fb groep Natuurlijk gezond leven zwangerschap & opgroeien kwam ik rond de 20ste week van mijn zwangerschap in contact met Justina. Onze eerste ontmoeting vond bij haar thuis op de boerderij plaats waar ik direct kennis maakte met haar dochter (2) en haar man. Een warm nest. Aanvankelijk kwam ik langs voor een kopje thee maar al snel zaten we aan de pannenkoeken. In een ongedwongen persoonlijk gesprek vertelde ik over mijn zwangerschap. Ik ervoer een overheersend gevoel van ontevredenheid. De dingen gingen niet op mijn manier. Ik verdiepte mij in zwangerschap en bevalling alsof mijn leven er van afhing, in de hoop zo meer rust te krijgen bij het idee dat mij in de nabije toekomst een ogenschijnlijk onmogelijk, pijnlijke taak te wachten stond (een baby baren). Maar ik voelde mij vooral gefrustreerd, zoekende en onbegrepen. Hoe meer informatie ik verzamelde hoe meer ik mij bekneld voelde tussen het onthouden van protocollen en richtlijnen. In gesprek met Justina ging er eindelijk een wereld van begrip open. Eindelijk had ik iemand gevonden die ook ‘outside the box’ dacht. Ik zocht op de verkeerde plaats naar informatie. Gesprekken over natuurlijk bevallen en de ‘angst maatschappij’ die deze wereld van verloskunde beheerst kwamen vlug op gang. Aan het einde van de middag ging ik naar huis met een stapel boeken over natuurlijk bevallen en een aantal linkjes van filmpjes waarin te zien is hoe verschillende vrouwen volledig natuurlijk, veilig en zelfstandig thuis bevallen. Eye openers die Justina voor mij had mogelijk gemaakt. Hoewel ik over de weken heen wilde bekijken wat goed voelde, wist ik al heel snel dat ik Justina bij de bevalling wilde.

Justina is niet alleen een doula tijdens de bevalling

In de weken die volgde is er een vriendschap ontstaan. We hadden regelmatig contact via de app, gingen samen naar een informatieavond van het ziekenhuis en toen mijn man een keertje niet mee kon heeft Justina aangeboden om met mij mee te gaan naar de verloskundige. Verschillende keren zijn wij bij elkaar over de vloer geweest. De ene keer om het te hebben over van alles rondom bevallen en zwangerschap (zij heeft meegedacht over mijn bevalplan) en de andere keer om een gipsbuik te maken. Ook al had ik tijdens mijn zwangerschap geen last van mijn voeten, de voetmassages die Justina mij gaf waren zeer welkome ontspanningsmomentjes in de laatste weken voor de bevalling. In de 40ste week had ik nog een zwangerschaps-fotoshoot cadeau gekregen en daarvoor kwam Justina aanzetten met een tas elegante positiejurken die ik mocht lenen. Voor de thuisbevalling in water had ik ook een pomp nodig om het water af te voeren, die had zij nog staan van toen zij zelf in water is bevallen en nam zij voor mij mee op de dag van de bevalling.

Tijdens de bevalling

Mijn weeën duurde 14 uur waarvan grofweg de eerste helft goed te verdragen waren. Ik heb in de tuin een boek gelezen en iedere keer als ik een wee voelde, appte ik dat door aan mijn man (die aan het werk was) en aan Justina die op zondag thuis was bij haar gezin 15 min vanaf mijn huis.

Zo wisten beide hoe de weeën vorderde en of de bevalling doorzette. Aan het begin van de avond was ik er van overtuigd dat de bevalling wel op gang was en dat het wel fijn zou zijn om wat gezelschap te krijgen. Echter wilde ik niet dat mijn dreamteam moe zou zijn voordat ik hen echt nodig had dus ik heb Justina op de hoogte gebracht en aan haar overgelaten wanneer ze langs kwam. Een uur later zat ze in mijn tuin en hadden we het er over hoe we de weeën konden stimuleren. Als ik rondliep werden de weeën direct heftiger en frequenter. Zomaar rondlopen door het huis voelde raar, daarom bedachten wij dat zij de afwas zou doen en ik zou de spullen opruimen. Op die manier kon ik op een nuttige manier het lopen afwisselen met zitten om de weeën op te vangen. Zij was in de buurt om bij een flinke wee even over mijn rug te aaien, wat prettig was. Ik voelde me daardoor gesteund in de beginfase van de bevalling.

Toen de weeën niet veel later toenamen in kracht hielp zij mijn man om het beval-bad op te pompen en vol te laten lopen met water. De sfeer was ontspannen, vrolijk, open en de samenwerking tussen de twee was mooi om te zien en geruststellend: er werd voor me gezorgd. Mede door de ontspannen sfeer en doordat mijn dreamteam alles had klaargezet voor ‘het echte werk’ kon ik mij dusdanig ontspannen dat de weeën flink vervelend begonnen te worden. Ik zat veel in elkaar gedoken op de bank en na een poosje wist ik me geen houding meer te geven van de pijn. Justina stelde voor dat ik tegen de muur zou leunen om tegendruk te geven op mijn heupen waar ik de meeste pijn ervoer. Dit hielp wel wat en zij wisselde dit af met mijn man. Tijdens de gehele bevalling wisselde zij elkaar af in het aanreiken van water, koude washandjes, ijsjes, beschuitjes (tegen maagzuur) en handen om in te knijpen. Toen ik plotseling moest overgeven en dat overal op de vloer terecht was gekomen, hield Justina een emmer vast en mijn haar uit mijn gezicht. Toen iedereen het even later druk had met de vloer schoonmaken kwam bij mij de volgende wee er alweer aan. Terwijl de verloskundige op haar hurken de kots weghaalde vond Justina het belangrijker om mij door de wee heen te helpen dan schone voeten te houden. In het opvolgende uur namen de weeën enorm in kracht toe en heeft zij haar hand geboden om de pijn in weg te knijpen, heeft zij mijn rug warm gehouden door zo nu en dan water uit het bevalbad te scheppen en dat over mij heen te gieten, haalde zij pepermuntjes, en later zelfs mijn tandenborstel zodat ik de vieze smaak kon wegnemen. Ongeacht hoe hard ik het uitschreeuwde van de pijn bleef ze aan mijn zijde. Dit was voor mijn man ook prettig omdat zij de hele baring onderling en met de verloskundige blikken konden uitwisselen: ‘hoort dit er bij?, ja dit hoort er bij’.

Na de bevalling

Toen mijn dochter werd geboren was Justina scherp genoeg om (op mijn verzoek) foto’s te maken (waar mijn man ook op stond) zodat het bijzondere moment was vastgelegd. Nadat ik met mijn dochter in bed was geholpen en warm was ingepakt heeft zij meegeholpen aan het opruimen en schoonmaken van de kamer. Het beval-bad e.d. werden in een rap tempo opgeruimd. Toen de vogels weer begonnen te fluiten en het ons aan niets ontbrak is ze op huis aangegaan.

Enkele dagen na de bevalling is Justina langsgekomen en hebben mijn man en ik nog eens doorgesproken hoe de bevalling was gegaan. Op mijn verzoek vertelde ze uitgebreid over hoe zij de avond had ervaren. Dat was prettig omdat mijn perspectief anders was dan dat van haar en ik zo een totaalbeeld van de avond kreeg. Dit was erg goed voor het verwerken van de ervaring.

Als ik terugkijk

Al met al was het een ‘droombevalling’. Het is allemaal gegaan zoals ik voor ogen had. Door de aanwezigheid van mijn Doula (en mijn fantastische man) heb ik niet één wee in mijn eentje hoeven opvangen. Ik geloof dat mijn man en ik, Justina’s aanwezigheid als Doula hebben ervaren als een enorme steun! Als zwangere en barende vrouw kon ik bij haar terecht en mijn man kon tijdens de bevalling de taken verdelen en af en toe zelf even adempauze houden. Het is een zware taak om er machteloos naast te staan en dat was in mijn geval een klus voor twee personen die zichzelf en elkaar er goed doorheen konden helpen dankzij een goede samenwerking, kennis en ervaring (als moeder) die Justina met zich mee bracht. Zij was als Doula van grote waarde en onmisbaar!

 

Ik kan alle aanstaande moeders aanraden om een Doula als Justina bij haar bevalling te vragen!